torsdag 7 februari 2013

Dagens straff är som ett skämt

Mycket bra insändare om våra alltför milda straff, från NT, som ej har insändarna på nätet. Datum: tisdag 29/1 2013.

Straff bara för syns skull?

Förr var bestraffning ett ord som fruktades. Om man gjorde fel, blev man hårt straffad för detta, ofta med döden. Nu för tiden anses det vara en bestraffning när lärarna ringer hem om eleven gör fel.

Man blev hårt bestraffad om man bröt mot lagar eller regler, ofta genom dödsstraff. Sedan kom fängelsestraffet, som på den tiden var en kall cell, ofta i källarhålor. De var motbjudande, något som verkligen fick den som skulle bestraffas att ångra sig. Vissa dömdes till döden, andra till tortyr och vissa till livstids fängelse. Och med livstids fängelse menade man livstids fängelse.

Nu för tiden syftar den domen på ett fängelsestraff på ungefär 25 år, men denna period kortas ofta ner vid speciella tidsprövningar under fängelsetiden.

Man har straff för att få folket att inte vilja bryta mot lagen, de ska vara rädda för vilka straff de kan få. Nu för tiden används ordet mest av tradition, de så kallade straffen är inte särskilt stränga.

Det finns många som tycker detta är bra, att man visar medkänsla och att vi ska tänka på hur det var om det var vi som straffades.

Men det kan inte vara meningen att folk ska håna våra fängelser. I de svenska fängelserna får man bra mat, okej celler, tid för fritidsaktiviteter och de kan studera. Det är som ett skämt, vissa får till och med bättre levnadsstandard än de haft tidigare. Var ligger straffet i det? Är det verkligen viktigare att "visa medkänsla" än det är att hindra mördaren från att mörda igen?

Jag säger inte att vi ska hänga alla småtjuvar, eller skära öronen av lögnare. Men jag tror att strängare straff, kanske längre fängelsestraff med hårdare regler och straff för de som bryter mot reglerna.

Alltså: Bestraffningarna som finns nu är inte straff, de är symboliska, något som finns för att det ska se ut som man gör något åt problemen, trots att man egentligen inte gör det. Förr i tiden var bestraffningar fruktade, nu är de hånade.

Kajsa Uhrenius

Mycket bra skrivet av Kajsa Uhrenius! Idag har straffen blivit så milda att de ofta upplevs som ett direkt hån mot brottsoffren och deras anhöriga. SD är väl det enda parti som kräver strängare straff?


Jag bloggar för att få fram sanningen.

Inga kommentarer: